ARTIXOC

http://www.lacasamarilla.org/ES/xarxa_groga/img/artixoc-logo.jpgL'organització Artixoc es va fundar l’any 1998 al barri de les Corts a Barcelona per Àgia Luna i Mónica Lucchetti a partir d'un intercanvi europeu titulat “Els joves i l’euro”, co-dirigit per Mònica Lucchetti i Michel Bourélly, a partir de les aportacions de 20 joves catalans i francesos. 
Es van fer actuacions a Barcelona i a Montpeller amb l’ajuda de l'Institut Francès de Barcelona. Artixoc es defineix com “una entitat sense ànim de lucre que vol promoure, igualment, la cooperació entre els joves d’arreu d’Europa i de tot el món suprimint les barreres socials, culturals o lingüístiques.” La principal eina d’Artixoc és el teatre, però utilitzen qualsevol mitjà artístic o cultural per assolir els seus objectius. Artixoc participa activament en la millora de la situació de col•lectius desafavorits i realitza projectes que promouen la pau, el respecte pels pobles i la igualtat d’oportunitats. Les principals branques de treball de l’organització són desenvolupar projectes educatius sobre interculturalitat i de sensibilització social, fer intercanvis i projectes internacionals i realitzar tallers de teatre social i sobre les tècniques de l’espectacle.

La tasca d’Artixoc ha estat premiada una vegada per l’Ajuntament de Barcelona i una altra per la Unió Europea. Ha rebut la Menció Especial als VIès Premis Barcelona per a projectes de participació i foment de l'associacionisme 2006 per al projecte “Camp de joc” desenvolupat el 2005 en què es van organitzar tallers de teatre social amb nens de l’escola Perú de Sants que compta amb un 90% d’alumnes d’origen immigrant. Aquest projecte va animar l’organització a desenvolupar el projecte “Punt de pARTida Jove” (2006-09), un projecte de dinamització als instituts i al carrer destinat principalment a joves adolescents immigrants en què s’incentivava l’ús d’equipaments públics i on es van fer tallers de circ, graffitti, hip hop, teatre, música i percussió. Aquesta part del projecte rep el nom de Festival Artescape que dinamitza espais poc habituals dels barris de Sants i Poble Sec, durant la primavera i la tardor. Aquest projecte també ha rebut molts reconeixements, com per exemple, quan el programa Els Nous Catalans de La 2 li va dedicar una emissió, malgrat tot no ha rebut cap premi.

A part d’aquests projectes locals, Artixoc té un prestigi reconegut a Catalunya gràcies als més de vint intercanvis internacionals juvenils que s’han fet sota el programa Joventut de la Unió Europea. Recordem que l’origen de l’entitat sorgeix d’un intercanvi i que el 2004 es va fer el primer intercanvi d’Artixoc, impulsat per l’autora d’aquesta recerca, que es va centrar expressament en el teatre com a arma de transformació social: “La veu del teatre I i II”, on es van treballar les tècniques de teatre social i Teatre de l’Oprimit.


“La Veu del Teatre” va ser un intercanvi bilateral entre Romania i Espanya, que utilitzava el teatre com eina d'intervenció social i Artixoc es va coordinar amb l'ONG socioeducativa Glasul Prieteniei, sota la direcció de la psicòloga Olga Spiridon de Brasov, per portar-lo a terme. Com que Artixoc és una associació teatral i el significat de Glasul Prieteniei és “veu de l'amistat”, es va decidir que el nom del projecte seria “La Veu del teatre”, perquè així la unió entre les dues entitats es feia més forta. La primera part del projecte, l'acollida del grup espanyol, es va portar a terme entre el 13 i el 23 d’agost de 2004 a la ciutat romanesa de Rasnov, prop de Brasov (Transilvània). L'acollida del grup romanès va tenir lloc entre el 2 i el 12 d'agost de 2005 a Barcelona i a Mas Franch, a Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa).

A Brasov, es van treballar Teatre Imatge i Teatre Fòrum, entre d’altres tècniques, per a tractar temes encara tabú a Romania com l’alcoholisme, els maltractaments o l’homosexualitat i va resultar molt positiu per a tots els joves. Per a la primera fase del projecte, però, no es va comptar amb la subvenció de la part romanesa; malgrat això, la trobada entre els joves romanesos, que adoraven el teatre i la cultura espanyoles, i els joves espanyols i catalans, que ja coneixien el poder del teatre social, es va viure una experiència tan inoblidable, intensa i enriquidora que es va decidir lluitar per a la segona fase del projecte.

A la segona fase, a Catalunya, es van tornar a tractar temes socials a través del TO com, per exemple, el fet de relacionar per defecte al ciutadà romanès amb la delinqüència. En aquells moments, Romania estava en tràmits per a entrar a la UE i tot era esperançador, es volia canviar una realitat i molts joves així ho estan fent, ja sigui alçant la veu des del teatre o des de l’amistat.

L’experiència intercultural va ser tan positiva que va provocar el naixement de moltes amistats que s’han pogut desenvolupar en el temps, tal i com explica Aurora Comsa, una noia romanesa que amb només 18 anys va fer de traductora en els dos intercanvis i tenia la intenció de fer Filologia Hispànica i un doctorat a Espanya:

“Artixoc y Glasul Prieteniei conseguieron que jóvenes situados a cada punta de Europa pudieran conocerse y hacer de la amistad un camino a la tolerancia, usando el arte del teatro para cambiar el mundo. Recuerdo que fue toda una aventura hacer la acogida en Rumania sin contar con la subvención, pero todos nos arriesgamos y saliamos ganando porque pese a todos los cambios y alteraciones del proyecto, siempre lo pudimos adaptar a la nueva realidad, pese a las dificultades!. Durante la segunda fase, sentimos que Artixoc nos pudo devolver todo lo que hicimos por ellos: esos días en Mas Franch fueron un paraíso teatral! Ahora, Rumania ja está en la U.E y muchos de nosotros estudiamos aquí, pero ese intercambio cultural nunca más podrá darse.” (1)

Després d’aquest intercanvi, en drien molts més dedicats al teatre social per a tractar mil i un temes diversos. Artixoc va aconseguir una gran fita amb el projecte d'intercanvi europeu “Sóc diferent, no sóc perillós!”, tal com ho demostra el premi al millor intercanvi juvenil del programa Joventut 2008. Va tenir lloc a Saldus (Letònia) i va ser organitzat pel Centre per Joves "Skunis" (Letònia), el Centre Ocupacional Juvenil (Lituània), Kids & Co (Alemanya) conjuntament amb Artixoc. Els joves participants van tenir l'oportunitat de descobrir com l'aspecte físic dels joves, en alguns països, determina reaccions racistes. També es va parlar d'immigració, nacionalisme i del poder dels mitjans de comunicació. Es va crear una obra de teatre sota la direcció de Joel Álvarez i Àgia Luna i el vestuari, el maquillatge, la perruqueria, l’attrezzo, etc., es van elaborar a partir de tallers d'arts plàstiques. Aquesta activitat s'emmarcava també dins del projecte “punt de pARTida Jove”.

Artixoc també ha impulsat una nova via per a donar a conèixer el teatre que es fa als IES de Sants-Montjuïc, relacionada amb el projecte Punt de pARtida Jove: TEATREXPRÉS, 1ª edició de la mostra de Teatre Jove del Districte, va tenir lloc el 5 i 6 de juny de 2009 al Teatre del CEIP Cavall Bernat de Sants. Es van fer 7 peces “exprés”, de no més de 30 minuts de durada, a càrrec del grups de joves dels IES Emperador Carles, IES Lluis Vives IES Montjuïc, IES Joan Coromines, sents dos dels grups participants els sorgits del projecte, com són un del Lluis Vives i un del Joan Coromines.

NOTA:


(1) Comunicació personal de la Doctora 20 de maig de 2009.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més