Què passa amb els Plans de Desenvolupament Comunitari?

Les tècniques i tècnics dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris d'habitatge social d'Adigsa, amb el suport de les entitats, associacions, serveis i tècnics dels diferents territoris, denuncien la situació d'incertesa i de precarietat laboral que estan vivint actualment, així com la manca de serietat que, al llarg dels 12 anys de funcionament dels PDC arreu del territori, ha estat implementada pels diferents Governs de la Generalitat i dels successius departaments responsables.

Les tècniques i tècnics signen un manifest que reproduïm a continuació... Si vols recolzar les seves reivindicacions posat en contacte amb el tècnic o tècnica del teu barri.


A l'atenció del Sr. Juan Ramon Vílchez, 

Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat de la DGAC.


Benvolgut senyor,

Les tècniques i tècnics dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris d'habitatge social d'Adigsa, amb el suport de les entitats, associacions, serveis i tècnics dels diferents territoris, ens adrecem a vostè per comunicar-li la situació d'incertesa i de precarietat laboral que estem vivint actualment. A la vegada, i segons el nostre parer, volem remarcar la manca de serietat que, al llarg dels 12 anys de funcionament dels PDC arreu del territori, ha estat implementada pels diferents Governs de la Generalitat i dels successius departaments responsables.

Els Plans de Desenvolupament Comunitari són gestionats per entitats externes (públiques o privades) però són impulsats directament des de la DGAC. Considerem i entenem doncs, que és aquesta qui s'ha de responsabilitzar del bon funcionament dels Plans. Alhora, ha de prendre consciència dels efectes que tenen les decisions administratives preses de forma unilateral, per part del seu departament, sobre els i les tècniques, els territoris més immediats, les associacions, les taules d'entitats, comissions de treball etc.

És per aquest motiu que volem expressar el nostre malestar i el total desacord amb els següents punts:

Situac cíclica d'incertesa


Aquesta situació d'incertesa laboral es repeteix cada any, quan els PDC es presenten a concurs. Enguany, la retallada econòmica s'ha traduït especialment en la disminució d'hores de dedicació dels tècnics als territoris. Això ha comportat de forma directa la reducció de jornada de 4 tècnics, el desdoblament d'un tècnic a dos territoris i 1 acomiadament improcedent. Segons l'article 26 del Conveni d'Acció Social, al qual estem subjectes actualment, els treballadors/es han de ser subrogats amb els mateixos drets i deures que al contracte anterior, article, dret i deure que no s'està complint. És més, l'actual empresa gestora té la intenció de canviar aquest conveni pel de Lleure, el qual no reconeix la nostra figura professional ni manté les mateixes condicions laborals

D'altra banda, considerem que repartir la jornada laboral en dos territoris diferents, tal i com es porta fent des de fa dos anys, fa que les intervencions perdin un alt grau de qualitat. Aquest fet és tradueix en la pèrdua del poder de canvi i transformació social dels PDC, objectiu principal dels mateixos. Entenem que les propostes de redistribució territorial que emeteu no responen a motius tècnics sinó econòmics i, per tant, no tenen en compte la realitat i les necessitats del territori.

Segons va comentar l'honorable senyor Jordi Ausàs, Conseller de Governació i Administracions Públiques, durant les jornades del passat 19 de novembre, la Secretaria d'Acció Ciutadana està signant convenis plurianuals amb entitats i ens locals per fer projectes comunitaris, ja que "el Govern de Catalunya té la clara voluntat de recolzar les polítiques comunitàries i que aquests convenis plurianuals donen estabilitat, seguretat, confiança i permeten fer plantejaments a llarg termini".

Si aquesta intenció és real i el Govern de Catalunya vol apostar pels projectes comunitaris, no entenem perquè ens veiem afectats per contínues retallades de pressupost i per la manca de compromís a llarg termini amb el territori i amb els/les treballadors/es. Amb aquestes retallades econòmiques, que constatem durant aquests dos últims anys, la Generalitat es contradiu en la seva política d'inversió en l'àmbit social. D'una banda s'estan perdent, de forma premeditada, recursos d'inversió al territori per realitzar accions adreçades a diferents grups d'edats del barri, i d'altra banda, s'empitjoren de forma directa llocs de treball.

1. Manca de recursos i reconeixement de les tasques.

Els Plans de Desenvolupament Comunitari són "estragies d'intervenció social i territorial per a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania". Segons el Document Marc, una de les condicions bàsiques per implementar les polítiques de desenvolupament comunitari és: "dotar el territori dels recursos humans, logístics, econòmics, etc. necessaris per implementar un PDC". Doncs bé, aquesta condició "sine qua non" no es compleix a cap dels territoris. La realitat que vivim és la següent:

- Alguns tècnics i tècniques no tenen cap ubicació. Si les Administracions públiques implicades (DGACC i/o Ajuntaments, en els casos en que participen al Pla Comunitari) no cedeixen cap instal·lació, aquests/es han de treballar als locals de les associacions que els cedeixin l'espai, als Punts Òmnia o, fins i tot, a casa seva.

- La majoria de tècnics i tècniques no disposen dels recursos imprescindibles per realitzar la seva feina (ordinador, connexió a Internet, telèfon, impressora i/o fotocopiadora, material d'oficina ...). Les entitats gestores no proporcionen aquests recursos i, per tant, s'han de fer servir d'altres serveis que no són propis (associacions, Punt Òmnia...).

- A més de no disposar dels recursos necessaris per a la realització de les nostres tasques, moltes vegades, aquestes, no ens són reconegudes. Com a exemple, durant aquest últim any, alguns tècnics comunitaris han realitzat diagnòstics dels territoris on estan treballant sense rebre la corresponent retribució econòmica marcada pel conveni vigent.

- Des de l'any 2009 no hi ha cap partida pressupostària dirigida al desenvolupament de projectes per part dels PDC, per tant, els projectes es realitzen amb pressupost zero o bé amb recursos provinents d'altres subvencions públiques o privades, o amb el suport de les associacions que sufraguen les despeses d'alguns projectes. Quan s'ha disposat de partides econòmiques específiques per a la implementació d'aquests projectes, aquestes tampoc responien a les necessitats tècniques dels projectes i activitats. La justificació econòmica (calendari anual Gener-Desembre en comptes de calendari escolar setembre-juny), l'aprovació i arribada de les partides pressupostàries es feia passat el primer trimestre de l'any. 

Aquesta situació ha provocat la desvinculació d'alguns ens locals i entitats a causa del malestar i el rebuig cap a uns Plans que requereixen massa esforç i que plantegen més inconvenients que avantatges. S'incompleix així una altra condició bàsica: la implicació de tots els agents socials vinculats al territori (entitats i serveis públics).

2. Absència de comunicac i de relació amb els tècnics i tècniques, i amb les entitats (des de la DGAC).


No existeix cap espai, ni moment de reunió i de diàleg directe, entre els responsables de la DGAC (tècnics i polítics) i els tècnics i les tècniques, associacions i entitats del territori. De manera que totes les decisions es prenen de forma unilateral. Des de la Generalitat no s'ha consultat amb els ens locals ni s'h an considerat les realitats territorials a l'hora de prendre decisions que afecten als barris, com ara la reducció de les jornades laborals a la majoria de territoris. Resulta encara més incomprensible l'absència de comunicació al voltant d'aquests canvis, sobre tot quan parlem d'un programa que requereix "la participació de tots els agents implicats".

3. Manca de compromís, a llarg termini, amb els Plans de Desenvolupament Comunitari.


Tant als tècnics i tècniques, com als diversos agents que participen dels diferents plans, no se'ls garanteix la continuïtat de les dinàmiques establertes i dels processos engegats. Any rere any, el dia 31 de desembre es tanca el curs, coincidint amb el tancament dels pressupostos i els concursos públics. Els tècnics i tècniques, així com els projectes i activitats que es duen a terme, són els principals afectats de les decisions polítiques i dels resultats dels concursos anuals. Considerem que aquesta dinàmica perjudica al bon funcionament dels PDC, així com als objectius que es persegueixen. Així doncs, apostem per una dinàmica de treball i funcionament basada en convenis a llarg termini que no aturin la nostra tasca pel tancament pressupostari anual, per les adjudicacions dels concursos, per la vulneració dels drets dels treballadors, per les constants retallades pressupostàries, etc.

Esperem, doncs, que tingui en compte la nostra situació, així com les condicions i circumstàncies que hem d'afrontar per tal de dur a terme les nostres tasques correctament. Considerem que l'estat actual dels PDC no és el més òptim.

Per tot això, confiem rebre una resposta oficial en breu per tal de trobar una solució el més aviat possible.

En cas que no fos així, ens reservem el dret a prendre les mesures que considerem oportunes.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més