Noves okupacions indignades a Olot, Sant Cugat del Vallès i Barcelona el dia de reflexió

Nombroses okupacions les últimes hores a Catalunya. Coincidint amb les últimes hores de la campanya electoral i amb el dia de reflexió abans del 20-N, col·lectius vinculats al moviment de les indignades han materialitzat l'entrada a edificis abandonats per a destinar-los a usos socials i per a vivenda de famílies recentment desnonades. De moment s'han fet públiques les accions d'Olot, Sant Cugat del Vallès, Hostafrancs i Eixample (Barcelona).


Nombroses okupacions les últimes hores a Catalunya. Coincidint amb les últimes hores de la campanya electoral i amb el dia de reflexió abans del 20-N, col·lectius vinculats al moviment de les indignades han materialitzat l'entrada a edificis abandonats per a destinar-los a usos socials i per a vivenda de famílies recentment desnonades. De moment s'han fet públiques les accions d'Olot, Sant Cugat del Vallès, Hostafrancs i Eixample (Barcelona). Aquestes accions es sumen a les realitzades els últims dies al carrer Consell de Cent 471 de Barcelona –que fou desallotjada el divendres al matí amb 9 persones imputades per usurpació– i la plaça del Duc de Medinaceli, que ha rebut un termini judicial de 24h per tal d'abandonar la finca, raó per la qual les noves habitants l'han abandonat voluntàriament. També s'han okupat edificis a l'Estat espanyol, és el cas de Santiago de Compostela (un cèntric i enorme antic cinema) i Granada (l'antiga delegació de la Conselleria d'Educació).

Edifici okupat al carrer Hostafrancs de Barcelona   MIRTAL'assemblea de Sants obre un nou edifici per famílies sense sostre
Barcelona ja disposa d'un altre edifici ocupat per a famílies desnonades. Divendres, més d'un miler de persones van participar d'una manifestació que va acabar en l'ocupació d'un edifici per a famílies sense sostre. La manifestació, es va convocar a les 19h a la plaça de Catalunya amb el lema “Mai més soles”, i després de recórrer el centre de Barcelona es va dirigir fins a la carretera de la Bordeta, al barri d'Hostafrancs, on es va ocupar l'edifici del núm. 3 del carrer amb el mateix nom. L'acció, impulsada per l'Assemblea Indignada de Sants, amb el suport de les entitats veïnals i de l'Assemblea de Barri de Sants. També hi van donar suport les assemblees de barri i l'Assemblea General de Plaça Catalunya, i amb l'acció es pretén reproduir l'estratègia de l'edifici 15-O, ocupat durant la manifestació del moviment 15-M el passat 15 d'octubre. Aquesta nit un grup de suport ha dormit a l'edifici 18-N, amb el suport d'altres persones que han acampat a la plaça del davant de l'edifici i que es mantindran al lloc fins l'entrada imminent de les famílies que viuran a l'immoble.

L'immoble ocupat, anomenat Edifici 18-N, compta amb dotze habitatges que es destinaran a famílies del barri i d'altres zones de Barcelona. Com a novetat, l'Assemblea del Barri de Sants pretén que en el nou edifici, s'instal·lin famílies o persones amb dificultats econòmiques que no tinguin per què respondre al model tradicional de família nuclear, és a dir, que hi podran viure també famílies monoparentals, famílies sense fills o altres persones en necessitat de llar sempre hi quan estiguin en situacions de dificultat econòmica que no els hi permetin accedir a un habitatge digne. El grup organitzador, ja compta amb el llistat de famílies que habitaran l'Edifici 18-N. No descarta, però, continuar obrint nous edificis si apareixen noves famílies amb necessitats d'habitatge.

L'immoble, segons fonts de la organització, pertanyia a la promotora Nyala 2006 SL, que té deutes des de l'any 2007, pel quals l'immoble va ser adquirit per Sa Nostra -Caixa de Balears-. Aquesta entitat és la novena caixa de l'Estat amb major dependència de les fluctuacions del sector de la construcció. De fet, el 90% de les seves inversions es destinen a aquest sector. Amb l'esclat de la crisi, Sa Nostra va tenir moltes pèrdues i va haver de ser rescatada per fons públics l'any 2010 per un valor de 915 milions d'euros. Després, es va fusionar amb la Caixa de Múrcia i la Caixa de Granada i van fundar la caixa Mare Nostrum. Aquesta entitat, també està presumptament relacionada amb el famós cas de corrupció que gira entorn a Iñaki Urdangarín, membre de la monarquia espanyola, duc de Palma i gendre del rei per haver-se casat amb la Infanta Cristina.

Edifici municipal al carrer Londres
Okupació al carrer Londres   MIRTAUna cinquantena de persones han protagonitzat una curta okupació al carrer Londres de Barcelona, just a la confluència amb el carrer Villarroel. Es tracta d'un immoble propietat de l'ajuntament de Barcelona que es troba en un estat absolut d'abandonament, fet que ja havia comportat nombroses crítiques veïnals. El grup d'indignades havia entrat a l'edifici feia dies, però ho ha visibilitzat mitjançant un dinar popular aquest migdia. Aleshores han arribat nombroses dotacions policials que han acordonat la zona i han obligat a sortir a tothom després de ser identificades. L'ordre de desallotjament l'ha signat el mateix alcalde de Barcelona Xavier Trias mitjançant un procediment administratiu. Durant les tres hores que s'ha allargat tot l'operatiu policial s'ha anat concentrant gent davant l'edifici, i nombrosos veïns i veïnes han mostrat el seu suport a la iniciativa. Els i les indignades desallotjades han assegurat que ho tornaran a intentar.

Sant Cugat del Vallès i Olot
A primera hora del matí també s'ha viscut una okupació al centre de la capital de La Garrotxa, i mitja tarda es coneixia d'una okupació a Sant Cugat del Vallès. L'acció al municipi vallesà l'han protagonitzat seixanta persones a la plaça Miquel Ros, al barri de La Floresta, i l'immoble en qüestió és propietat d'Unnim (antiga Caixa de Terrassa).

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més