Les estudiants guanyen el carrer

JOAN CANELA I BARRULL | LA DIRECTA
Milers d’estudiants han tornat avui a prendre el centre de València en la manifestació més nombrosa, i de llarg, des de que van començar les protestes fa cinc dies. A diferència de les jornades anteriors, però, avui l’única presència policial visible era un insistent helicòpter. Les forces de l’ordre reconeixien així, de forma implícita, la seva incapacitat de treure les joves dels carrers i renunciaven a l’estratègia de la repressió utilitzada fins ara.


En una marxa que creixia per moments, amb les columnes que provenien dels diferents instituts i facultats –a pesar de la seva mala planificació- les estudiants valencianes han demostrat la seva capacitat de mobilització i també el suport popular del que gaudeixen, amb aplaudiments des dels balcons tot i passar per alguns dels carrers més conservadors de la ciutat on en el passat es rebia les manifestacions amb ous i insults.

A última hora de la tarda una altra concentració ha tornat a aplegar milers de persones davant la seu del PP, pel que al final han estat unes set hores consecutives de manifestació.

Protesta inèdita a Canal9
La solidaritat de la societat valenciana ha arribat fins a la redacció de Canal9, on el comitè d’empresa, acompanyat de desenes de treballadores ha lliurat un comunicat a la direcció denunciant la manipulació a les pròpies notícies i demanant la destitució dels directors d’informatius de la ràdio i la televisió. Per la seva part, tant la Delegada del Govern espanyol, Paula Sánchez, com el President de la Generalitat, Alberto Fabra, o els comandaments policials han mantingut la seva tesi de manifestants violents a pesar de no haver aportat ni una sola prova -24 hores després d'acabats els incidents i amb tota la capacitat tecnològica de la policia al seu abast- de l'existència d'aquests suposats "extremistes". Ara queda per veure com continuaran les protestes i si es mantindran els talls de trànsit a les portes dels instituts, que és el que va motivar les primeres càrregues. De moment hi ha convocada una nova manifestació per demà a les 6 de la tarda que es preveu massiva.


Mobilitzacions multitudinàries a Alacant, Madrid i Barcelona
La protesta de València ha generat l'efecte contagi a desenes de ciutats, on s'han viscut mobilitzacions força multitudinàries. A Alacant la protesta ha aplegat diversos milers de persones, i s'ha traslladat fins davant la seu del Canal9, on han denunciat també la manipulació informativa. A Barcelona s'hi han sumat més de 3.000 persones, que han circulat per les Rambles i han fet una sonora esbroncada a la plaça de Sant Jaume. En arribar a la Via Laietana s'han concentrat davant la seu de la Prefectura Superior de Policia espanyola a Catalunya, on han protagonitzat una eixordidora xiulada. Nombrosos efectius dels mossos d'esquadra i la policia estatal resguardaven la comissaria. Després, la protesta ha anat fins al Passeig de Gràcia, on ha tallat el trànsit viari a la confluència amb la Gran Via. Finalment, els manifestants s'han traslladat en direcció muntanya fins arribar al barri de Gràcia. A Madrid la marxa on omplert la meitat de la Puerta del Sol, amb molts cartells i crítiques a la policia, el PP i les polítiques econòmiques del govern. Mataró i Tarragona, entre d'altres municipis, també han viscut mobilitzacions.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més