Futbol al Raval, sense àrbitre i amb mediació

Les entitats que formen la Taula Jove del Raval estan convençudes de que el futbol no és només la pràctica de l'esport, sinó una eina educativa que permet aprofundir en valors i en les habilitats socials d'adolescents i joves. D'aquesta idea sorgeix la Lliga dels Valors, que incorpora noves regles al futbol sala.
Font: xarxanet.org

Afiançar el treball en equip, l’autorregulació, la tolerància, el respecte, l’empatia i la resolució de conflictes entre infants i joves del barri de Raval de Barcelona és l'objectiu de la Lliga Valors 2012. Aquest torneig de futbol sala, que es desenvolupa de febrer a maig, ofereix als joves la possibilitat de gaudir del futbol, però adoptant responsabilitats en l'organització de la lliga i prenent decisions.
A més, inclou una metodologia que elimina la figura de l'àrbitre i on les tasques de mediació i execució del reglament van a càrrec dels propis jugadors. És a dir, són ells mateixos els que han de reconèixer i assumir la infracció de les normes. Tota una novetat que els fa ser més responsables i resoldre els conflictes amb diàleg!
En tot cas, si en algun moment no arriben a posar-se d'acord, intervindran els educadors i les educadores de les entitats organitzadores, els quals podran parar el partit fins a arribar a consens o anul·lar-lo definitivament si s’observa una conducta incorrecta a nivell grupal o individual.
Dos equips guanyadors: un per punts i l'altre per valors!
Una altra novetat és que a la lliga hi haurà dos equips guanyadors: un serà el que guanyi per punts i l'altre el que hagi estat millor valorat per la seva esportivitat. El campió a nivell de valors s'anirà decidint en cada partit, ja que, s'hi valorà quin dels dos equips ha jugat amb més esportivitat.
Aquesta metodologia s'ha inspirat en la que ja s'havia fet servir als programes d'oci nocturn alternatiu Abierto Hasta el Amanecer (a Gijón) i Vente pa'ka de la Fundació Marianao de Sant Boi de Llobregat.
El dimecres 25 de gener va tenir lloc al Centre Cívic Drassanes la presentació del projecte i dels equips de les dues categories de la lliga: infantil i cadet. Tots els equips van signar un acord, que recollia les normes consensuades entre tots i totes. D'aquesta manera, van deixar constància de que acceptaven les regles de joc.
Esportivitat i companyonia entre joves del Raval
Ara ja s'han jugat els primers partits i l'experiència de fer-ho sense àrbitre està sent molt positiva, tal com expliquen els educadors i educadores de les entitats organitzadores: "En general, els dos equips han jugat amb molta esportivitat i gairebé no han fet faltes".
Fins ara, s'havien organitzats al barri algunes activitats de futbol sala, com ara, un torneig de 12 hores, però no es feia cap lliga d'aquesta mena. Ara els i les joves del Raval participen amb moltes ganes i motivació en aquesta lliga que afegeix a l'esport els valors, creant un espai ideal perquè els joves s'ho passin d'allò més bé, mentre aprenen a resoldre conflictes i treballar en equip. Una manera diferent de jugar a futbol i viure l'esport!
La Taula Jove Raval està formada pel Casal dels Infants, AEIRaval, Fundació Centre Obert Joan Salvdor Gavina i l'Associació per a Joves Teb, el projecte Franja Raval i educadors/ores de carrer d'APC Raval Nord i APC Raval Sud.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més