Graffitti: Art de carrer, comunitari i popular

Roc Blackbloc a la caixa escènica d’ Ateneu Popular 9Barris. Foto de Luís Montero
El graffiti com art de carrer des d’un projecte participatiu i comunitari permet assignar una funció diferent a l’art més enllà de la merament estètica. Des de fa alguns anys, l’art està tenint un nou rol, més quotidià, centrat més en el procés artístic que en l’idea d’obra acabada. L’art té en primer lloc una capacitat transformadora de la persona i de la comunitat.


El graffiti com a art comunitari disposa d’una funció social molt important, ja que la seva producció podria afavorir accions per canviar les situacions descrites simbòlicament de manera col·lectiva. L’artista no és un individu il·luminat. La capacitat creativa pertany a una comunitat, a un grup amb visions i talents diferents que comparteixen el mateix context social on viuen les mateixes riqueses i mancances.

El graffiti com a art popular està  íntimament relacionat amb un context social i cultural específic i amb la comunitat en què es desenvolupa. L’artista es defineix per la creació d’ un producte artístic rellevant per a la comunitat a la qual va dirigida, és a dir, expressa artísticament una idea col·lectiva.

I com a mostra 2 timelapse de graffitis a projectes comunitaris.






  
Timelapse del Graffiti de Roc BlackBloc a la caixa escènica de l’Ateneu Popular 9Barris

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més