Eleccions 25N: derrotar les retallades, construir una alternativa

A falta d’una candidatura que sumi al conjunt de l’ampli ventall de veus crítiques amb el sistema que avui hi ha a Catalunya, considerem que la candidatura de la CUP-Alternativa d’Esquerres és la que presenta un programa de ruptura i de canvi social més clar i uns candidats i candidates més compromeses amb les lluites socials.

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista


Les eleccions del 25N tindran lloc en un moment excepcional de la història de Catalunya marcat per la situació política creada després de la manifestació de l’11S i per la creixent inestabilitat econòmica i l’agreujament de les seves conseqüències socials.

La possibilitat bastant real que en les properes setmanes es produeixi un rescat total a l’Estat espanyol només farà que aprofundir encara més una crisi que està devastant les condicions de vida d’una àmplia majoria de la ciutadania.

En aquest escenari els reptes que tenim des de l’esquerra anticapitalista són, d’una banda, lligar el combat pels drets nacionals catalans i per la defensa dels drets socials i, de l’altra, treballar per a rellançar la mobilització social. Les eleccions del 25N no haurien de celebrar-se en un clima de desmobilització i falsa pau social, que només afavoreix CiU, sinó en un clima d’agitació social. L’anunci d’una vaga general pel proper 14N en varis països del sud d’Europa ha de servir, i en aquesta direcció treballarem, perquè la campanya electoral quedi impregnada de les reivindicacions socials i de la denúncia de les polítiques d’ajust de Mas, Rajoy i la Troika.

Amb la convocatòria d’eleccions CiU intenta instrumentalitzar l’11S i aconseguir guanyar per majoria absoluta, per tenir mans lliures per seguir retallant i per a administrar en funció dels seus interessos la proposta de referèndum d’autodeterminació. No pot ser que Mas sigui el primer president d’un país europeu que després de retallar i fer polítiques anti-socials augmenti en vots i millori els seus resultats electorals!

Més enllà de les maniobres de CiU queda patent també que el joc electoral és molt desigual i està viciat per moltes dinàmiques antidemocràtiques que tenen per objectiu dificultar que puguin sorgir noves alternatives. Junt amb les limitacions pel que fa a la cobertura dels mitjans de comunicació de nou la llei electoral posa traves a la presència de noves candidatures, exigint per decret de la Junta Electoral Central la presentació d’avals per valor del 0’1% del cens electoral en un termini de 10 dies. Aquest és un requisit antidemocràtic inacceptable que una vegada més hem de denunciar.

Les eleccions del 25N plantegen, junt amb la necessitat de rellançar les lluites socials contra les retallades, el repte de fons de construir una alternativa política el més àmplia i forta possible, que tingui com objectiu la ruptura amb les actuals polítiques d’ajust i amb el règim espanyolista i que defensi un altre model de societat. Necessitem una alternativa que tingui com a bases l’oposició a les retallades i polítiques d’ajust, l’expropiació de la banca, el no pagament del deute il·legítim, la fi d’un model ecològicament depredador, el dret de les persones a decidir sobre els seus cossos i les seves vides, la lluita contra qualsevol tipus d’opressió i discriminació, i el trencament de l’actual règim i la defensa d’una República catalana que pugui decidir els vincles que vol tenir amb la resta de pobles. Una alternativa que defensi la desprofessionalització de la política i que tingui un ferm compromís amb les lluites socials.

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista hem estat presents en diverses eleccions anteriors impulsant candidatures anticapitalistes. Hem treballat perquè en les eleccions del 25N hi hagués una candidatura anticapitalista el més forta possible, que aplegués a organitzacions com les CUP, experiències locals com les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) i altres candidatures locals, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, altres organitzacions anticapitalistes i, sobretot, el màxim nombre possible d’activistes independents avui no organitzats políticament. Finalment, no ha estat possible un projecte així que permetés aglutinar a voluntats diverses procedents d’organitzacions, projectes i sensibilitats diferents. En aquesta situació, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista no estarà present com a tal a les eleccions. A falta d’una candidatura que sumi al conjunt de l’ampli ventall de veus crítiques amb el sistema que avui hi ha a Catalunya, considerem que la candidatura de la CUP-Alternativa d’Esquerres és la que presenta un programa de ruptura i de canvi social més clar i uns candidats i candidates més compromeses amb les lluites socials.

Avui més que mai es fa evident que cal canviar el món de base. Construir una alternativa unitària i amb àmplia incidència social serà resultat de la confluència de moltes persones i organitzacions. És un projecte que està per fer però que és tan necessari com possible. El gran repte que tenim entre tots els sectors de l’esquerra catalana és construir, des del respecte mutu i el debat, un nou instrument polític que pugui arribar a ser majoritari al conjunt de la societat i articular una majoria política i social favorable a la ruptura amb l’actual model econòmic i amb el règim espanyolista. Aquesta és la tasca a la que hem de dedicar tots els nostres esforços per impedir que la factura de la crisi ens la facin pagar a tots i totes.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més