25N LLUITEM CONTRA LA VIOLÈNCIA LABORAL



Des de Justa Revolta, col·lectiu antisexista de Sabadell reivindiquem que el 25 de novembre no només és el dia de les eleccions al Parlament del Principat, ÉS EL DIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE i no permetrem que això quedi invisibilitzat. És per això que us animem a anar a votar amb aquest adhesiu enganxat.Perquè la invisibilització d’aquestes lluites també és violència de gènere!

En un context de crisi capitalista com l'actual, les dones són de nou un dels col·lectius que més pateixen els efectes d'aquesta, fet que evidencia una violència laboral latent i molt sovint invisibilitzada. 

Avui volem denunciar la violència laboral en totes les seves facetes, des de la divisió sexual del treball o la diferenciació salarial, la precarització laboral, les altes taxes d'atur, la falta de reconeixement de les tasques de cura o els abusos de poder en el lloc de feina.   
 
Però quina és la violència laboral més evident? Doncs és la que també es coneix com a moobing, és tota acció exercida en l'àmbit del treball que manifesta abús de poder per part del cap, del personal jeràrquic que tingui una posició més alta de poder o d'un tercer vinculat directa o indirectament a ell.

Aquesta acció és exercida sobre la persona treballadora, atemptant així contra la seva dignitat, integritat física, sexual, psicològica o social mitjançant amenaces, intimidació maltractament, persecució menyspreu, insults, bromes sarcàstiques reiterades, discriminació negativa, desvalorització de la tasca realitzada, imposició, inequitat salarial, trasllats compulsius, assetjament o assetjament sexual. Altres manifestacions de la violència laboral directa són l'aïllament de la persona afectada, pèrdua de l'autoestima, desqualificació, violació de la intimitat, difamació, supressió de drets, intimidacions, falses denúncies i indiferència dels seus reclams.

Quan aquestes accions es repeteixen de manera prolongada esdevenen greus conseqüències en la víctima de la violència laboral. En alguns casos, desencadenen danys psicològics greus, pèrdua de la feina i, fins i tot, suïcidis. Algunes persones es veuen tan afectades que renuncien al seu lloc de treball i, posteriorment, els resulta molt difícil reintegrar-se al mercat laboral.

Algunes característiques comunes per detectar la violència laboral són les següents:


  • Canvi de funcions i horaris
  • Sobrecàrrega de treball
  • Demanda d'una feina per a la qual no està capacitada
  • Indicacions contradictòries
  • Sancions injustificades
  • Constant bloqueig d'iniciatives d'interacció, generant aïllament en la treballadora
  • Prohibir parlar amb les companyes
  • Exercir canvis en el lloc de treball per separar la persona del seu grup proper
  • Obligar a realitzar tasques denigrants
  • Corregir o reprovar permanentment les tasques realitzades
  • Encarregar feines impossibles de cumplir o obstaculitzar la persona perquè no es duguin a terme
  • Amenaces amb acomiadaments sense fonaments reals


Les causes de la violència laboral poden ser psicosocials però també de posició i organitzacionals. Un exemple d'aquesta última és la reducció de personal per part de l'empresa, utilitzant criteris de discriminació de gènere per tal de pagar indemnitzacions més econòmiques. Aquests casos de violència organitzacional s'estan donant molt sovint en el nostre context i cal que sapiguem detectar quan se'ns està exercint violència laboral a nosaltres mateixes o a les nostres companyes per frenar-la.

En el cas de les dones, la violència laboral més subtil comença ja en el simple fet de fer una entrevista de feina. Quan els empresaris ens pregunten si estem casades o no i si tenim fills o no, ja estan exercint violència contra nosaltres, estan exercint una pressió psicològica. A les empreses els interessa tenir empleats que no faltin a la feina en cas de malaltia d'un familiar (a conseqüència del sistema patriarcal es dóna per suposat que si mai un fill o filla es posa malalt serà la dona la que l'acompanyarà al metge o es quedarà a cuidar-los).

Podeu veure un exemple molt clar en el vídeo que enllacem a continuació:





de Joan Álvarez Lladós 




Per tot això, avui diem NO A LA VIOLÈNCIA LABORAL, NO A LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE!!!


Fes visible el 25N del 2012, fes visible el Dia Internacional contra les Violències de Gènere!

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més