'Parla d'en Dídac', un crit d'ajuda internacional als indígenes del Brasil

VILAWEB. En Dídac és un jove de Barberà del Vallès que el dia 21 se’n va anar cap a l'estat de Mato Grosso do Sul, al Brasil, on es va reunir amb una vintena de brasilers 'occidentals'. Formen part d’una comissió d'observadors internacionals que fins el dia 5 de gener acompanyen la comunitat indígena Guaraní-Kaiowà per a recuperar les seves terres. En Dídac és conscient que tots corren perill de mort. L'assumeix. Però abans d’anar-se’n va escriure un correu als seus amics per demanar-los que difonguessin tant com poguessin la situació dels guaranís, que malden per tornar i recuperar casa seva. Amb aquest propòsit, l'Alba ha penjat el vídeo 'Parla d'en Dídac - Història real de Nadal' a YouTube. Hi explica la història dels indígenes i del seu amic.





La comunitat indígena guaraní-kaiowà és una de les més nombroses del Brasil. Només a l'estat de Mato Grosso do Sul n'hi ha 30.000. Ara, aquests darrers decennis els terratinents els han anat foragitant d’aquestes terres, unes de les més rendibles del país pel creixement de la indústria agrària i els biocombustibles.

Fa un parell de mesos, arran d'una nova amenaça de desallotjament, una comunitat guaraní va publicar una carta oberta demanant ajut internacional. Hi va haver manifestacions i protestes als carrers, i un tribunal de São Paulo va suspendre l'ordre de desallotjament.

Però el retorn dels guaraní-kaiowà a casa seva és rebut amb trets per part dels paramilitars contractats pels terratinents. Molts són assassinats i molts altres se suïciden. El crit d'ajut ha estat respost ara amb aquesta comissió d'observadors internacionals, que els acompanyen en el retorn a les seves terres. Són conscients que s’hi juguen la vida, però també saben la importància que els indígenes vagin acompanyats d'observadors internacionals perquè la seva situació no passi desapercebuda al món.

'Només és fer un clic'
Al correu electrònic enviat per en Dídac, l'únic estranger que forma part de la comissió, insisteix en la necessitat que es faci com més difusió millor del procés de recuperació de terres dels guaraní-kaiowà per tal de fer créixer la pressió internacional al Brasil i que l’estat es trobi forçat, finalment, a donar explicacions i deixar de prestar suport als terratinents.

'Confio en vosaltres. Necessitem pressió internacional, opinió pública, debat', diu en Dídac. I amb aquesta finalitat l'Alba, una amiga seva, ha muntat un vídeo que explica aquesta història. Prenent la paraula a en Dídac, que ara és en una zona del Brasil sense comunicació amb l'exterior, demana que corri la veu del seu amic i dels guaranís. 'Només cal fer un clic', diu l'Alba, que convida tothom a compartir el vídeo per les xarxes socials i a fer saber que en un racó de l'Amèrica del Sud hi ha desenes de milers de persones que lluiten per poder tornar a casa seva, i n'hi ha vint que han decidit de deixar-hi la pell perquè se’n surtin.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més