La Creu Alta vol recuperar els espais abandonats... El barri que no deixarem perdre

Los vecinos quieren dinamizar espacios abandonados de la Creu Alta
Davant de la degradació del barri, la Coordinadora Jove de La Creu Alta Llamps i Trons han pres la decisió de passar a l'acció. Les cases buides, els solars abandonats, les portes i finestres tapiades, les entitats sense locals propis... són el paisatge al qual ens han acostumat. La imaginació, la coordinació i la solidaritat són les nostres armes per vestir alternatives que transformin el barri.



Convertir el solar del Vapor Cusidó en un espai funcional que doni sortida a les necessitats dels veïns i acabar amb la degradació actual del barri de la Creu Alta de Sabadell. Aquestes van ser algunes de les conclusions del primer debat ciutadà organitzat per l'Associació de Veïns i la Coordinadora d' Entitats de la Creu Alta que cerca propostes de transformació del barri. Es tractava d'una primera idea per a un projecte més ampli de recuperació comunitària del barri.

Veïns i veïnes, entitats culturals i juvenils es van congregar simbòlicament davant del Vapor Cusidó, una antiga fàbrica situada entre els carrers Sant Miquel i Antoni Cusidó que es va ensorrar al setembre de 2011 i que, des de llavors, es troba abandonada, en desús i tancada al públic. És un espai de 5.000 m2 que, la Coordinadora Jove de la Creu Alta - Llamps i Trons: "té moltes possibilitats i pot allotjar una gran diversitat de projectes i idees". Idees com convertir el solar en una gran plaça polivalent de jocs, dividida en terços, amb espais verds i un hort urbà perquè el pugui gaudir tot el barri, usos esportius, culturals, escolars, i fins allotjar un pàrquing subterrani de pagament. En total es van recollir al voltant de 50 aportacions genèriques.

La 3a trobada al Vapor Cusidó va concloure amb la creació d'una comissió veïnal que aprofundirà en la proposta i en les necessitats tècniques (calendari, pressupost, etc) i informarà periòdicament al veïnat interessat. 




Can Balsach com a espai autogestionat per al barri:  "Un local per al jovent de La Creu Alta"


Aquest projecte reivindica la utilització comunitària de la fàbrica abandonada de Can Balsach. La proposta queda justificada per les necessitats del barri, el seu jovent i el seu teixit associatiu i proposa un model d'organització per a un espai autogestionat que serveixi de paraigües per a les entitats i iniciatives del barri.




El Barri que no deixarem Perdre

Les propostes s'emmarquen dins de la campanya El barri que no deixarem Perdre, una iniciativa de la Coordinadora Jove de la Creu Alta que pretén denunciar les mancances del barri així com proposar alternatives de transformació per evitar la seva degradació. En aquest sentit, l'any passat l'entitat va presentar una exposició fotogràfica anomenada El Barri que perdem, que recollia imatges de diferents espais degradats de la Creu Alta, com el solar de l'edifici de la Guàrdia Civil o el terreny en desús del costat del centre cívic de la Creu Alta, espais que tant la Coordinadora com l'entitat veïnal reivindiquen que s'arreglin perquè siguin també funcionals.

El nou hort urbà l'Escarola, la Trobada Jove, en la que participen diversos col·lectius del barri, o la gestió de la Festa Major des del teixit associatiu juvenil de la Creu Alta són exemples de l'embranzida i l'entusiasme de diversos sectors socials en la participació política i cultural del barri.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més