Cargol treu banya! Apunts (a punt) per al decreixement

Els artistes Carles Hac Mor, Ester Xargay, Marta Darder, Maria Durán i Adolf Alcañiz, sota el nom de Cargol Treu Banya!, han reunit en un projecte artístic diverses propostes que es fan a Catalunya sobre el decreixement, alternatives a l’actual sistema que ens ha portat a la crisi i que es presenten a La Casa Elizalde (València 302, Barcelona) a partir d’aquest dimarts 12 de novembre i fins al 20 de desembre. La mostra, Apunts (a punt) per al decreixement, és el projecte guanyador de la III Convocatòria d’Arts Visualsde La Casa Elizalde.


El decreixement és un concepte polític, econòmic i social que s’oposa al relatiu consens polític actual sobre el creixement econòmic. El terme decreixement neix a la dècada de 1980, en part a través de la tesi de Nicholas Georgescu-Roegen, pare de l’economia ecològica, que diu: «L’economia ha de ser una branca de la biologia (…). Som una de les espècies biològiques d’aquest planeta, i com a tal estem sotmesos a totes les lleis que governen l’existència de la vida terrestre», i amb la presa de consciència de les conseqüències del consum de recursos naturals per sobre de la seva generació natural en què es basa la societat de consum.

L’exposició es fonamenta en una reflexió sobre l’art i el decreixement; un fre artístic per aturar-se i imaginar altres maneres de viure, de treballar i de repartir la riquesa. Es tracta d’una mostra d’obres que criden a plantar-se i repensar els nostres hàbits en el si d’una societat de consum fruit del sistema econòmic capitalista, cec, que no entén gens la igualtat, ni l’equitat, sinó que només contempla els dividends a favor seu.

L’artista Ester Xargay explica que l’exposició recull experiències de vuit col·lectius diferents (XES, AureaSocial, Can Masdeu, Can Piella, Coop 57, Cooperativa Integral Catalana, La Ciutat Invisible i Tarpuna, a més del setmanari Directa) que mostren “formes d’organitzar-se al marge de les estructures de poder”. Es tracta de diferents alternatives i projectes que cobreixen diverses necessitats: alternatives laborals, demandes locals, habitatge digne, autonomia i sostenibilitat… L’artista afirma que «no hi ha justícia social sense justícia ecològica, que passa pel decreixement».

Les obres pretenen introduïr i incitar l’espectador a prendre posició. S’evidencia així, mitjancant la utopia immanent a l’art, la urgència de rebutjar els valors i les idees imposades que justifiquen la inèrcia social de produir i consumir sempre més amb una saturació de producció que a hores d’ara ja empobreix la Terra tot creant una gran desigualtat social i un esgotament dels recursos naturals.



(Podeu seguir totes les entrevistes, íntegres, al canal: https://vimeo.com/channels/619767).

La inauguració serà el dia 12 de novembre a les 19.30h. La mostra es podrà visitar a La Casa Elizalde del 12 de novembre al 20 de desembre de 2013.

De forma paral·lela hi haurà sessió d’accions, un recital de poesia i música i una taula rodona amb els col·lectius que han participat en l’exposició.




Activitats complementàries:

Divendres, 22 de novembre, a les 19h30
“Corpologia”. Sessió d’accions. (Sala d’actes, pati i exposició pis principal)
“Corpologia” és una trobada independent i lliure de persones interessades a explorar temes de presència i acció i a poder presentar les seves obres en directe. El format de les obres és lliure i d’una màxima durada de 5-10 minuts cadascuna. www.gresolart.com. Podeu veure els noms dels participants a partir del 12 de novembre a http://www.casaelizalde.com/
Dijous, 28 de novembre
“ Energia lliure” Recital de poesia i concert . (Sala d’actes i exposició, pis principal). Podeu veure els noms dels participants a partir del 12 de novembre a http://www.casaelizalde.com/
“A través de l’univers, hi ha energia: (…) només és qüestió de temps que la humanitat tingui èxit a sincronitzar la seva maquinària amb els engranatges de la natura.” Nikola Tesla.

Dijous, 12 de desembre
“Tot sembrant decreixement, 8 col·lectius que ja el conreen”. Debat-trobada amb representants dels col·lectius presents a la mostra, Can Masdeu, Can Piella, Coop57, Cooperativa Integral Catalana i AureaSocial, La Ciutat Invisible-Cooperativa Autogestionària, Setmanari Directa, Tarpuna i la (XES) Xarxa d’Economia Solidària.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més