Concentració davant el CAP Sud de Sabadell per evitar el seu tancament durant el mes d’agost

La protesta forma part d’una campanya de la FAV per impedir que es tanquin equipaments sanitaris a l’estiu, com l’any passat. Les reivindicacions es faran cada dues setmanes fins rebre una resposta de l’Institut Català de la Salut.


Gran part de l'alumnat d'Animació Sociocultural, Educació Infantil i Atenció a persones amb dependència estava present, perquè la sanitat, com l'educació, no se vende, se defiende.

Crònica de Karen Madrid per a Ràdio Sabadell
La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV) ha posat en marxa una campanya per evitar el tancament dels centres d’atenció primària de Sabadell durant el mes d’agost, com es va produir l’estiu passat. La primera actuació ha tingut lloc aquesta mateixa tarda, davant del CAP Sud, al barri de Campoamor. Un centenar de veïns de diferents edats i de diferents barris han lluït pancartes reclamant una sanitat pública de qualitat i, fins i tot, han pogut expressar la seva opinió en una ronda de micro obert. Entre les persones que han parlat hi havia una alumna d'Educació Infantil que ha instat els sabadellencs a unificar les lluites de sanitat i educació per obtenir millors resultats. Tot seguit, s'ha fet la lectura d'un manifest fent sentir el seu desacord amb el fet d’obligar als ciutadans de certes zones de la ciutat a desplaçar-se per rebre atenció mèdica durant el mes d’agost. El secretari de la FAV, Manuel Navas, ha apuntat a la 94.6 que esperen que les reivindicacions “arribin a les orelles dels polítics i dels suposats experts que emprenen aquest tipus de mesures per salvar el país”. Navas s’ha mostrat contundent: “Tenint en compte que l’únic que han aconseguit és degradar la sanitat pública seria millor que marxessin i ens deixessin tranquils”. En aquest sentit, ha afegit la necessitat que la societat civil controli els serveis públics, especialment en moments de crisi. El vocal de sanitat de la FAV, Antoni Ontiveros, per la seva banda, ha lamentat que Sabadell "té la pitjor sanitat de tota Catalunya" a causa d'una "discriminació històrica". "El tancament dels CAPs és una cosa més en la lluita per destruir la sanitat pública. Primer ens tanquen un centre, després dos, després cinc i diuen que com que la gent no va al CAP en tancaran més, quan en realitat no hi van perquè els hi han tancat", ha lamentat Ontiveros.
La concentració d’avui és la primera de la que es preveu una llarga campanya. A partir d’ara, cada dues setmanes es farà una reivindicació en un centre d’atenció primària diferent per fer sentir les seves demandes i arribar cada cop a més usuaris. Així mateix, també s'ha posat en marxa una recollida de signatures per presentar-les davant les administracions. Les accions s’allargaran fins l’estiu o fins que l’Institut Català de la Salut es comprometi a no tancar cap equipament sanitari durant el mes d’agost. En aquest sentit, Navas ha recordat que l’any passat les pressions ciutadanes van impedir el tancament de tots els CAPs, però apunta que ara aspiren a més: “Vam pensar que era una petita victòria no tancar tots les instal·lacions que s’havien plantejat, però vistos els resultats creiem que va ser un error conformar-nos i que hem de lluitar per evitar que tanquin cap equipament més durant l’estiu”.
La batalla veïnal per mantenir l’actual sistema d’atenció primària va començar quan el mes de juny passat es va saber extraoficialment la voluntat de l’Institut Català de la Salut de tancar tots els CAPs les tardes d’agost, excepte el Sant Fèlix i el de Ca n’Oriac. Aleshores els veïns van començar a fer tancades, concentracions i manifestacions en diferents punts de la ciutat,  que van culminar amb lamarxa enrere de l’ICS. Finalment, van tancar la meitat dels CAPs previstos durant les tardes del mes d’agost, i el consultori de Poblenou, el CAP Gràcia, el Sud i la Concòrdia van estar fora de servei durant tot el dia.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més