El món duplica el nombre de rics mentre la pobresa arriba a nivells extrems

Un informe d'Oxfam Intermón posa de manifest el gran creixement de les desigualtats econòmiques registrat els darrers anys




Si Amancio Ortega decidís gastar tota la seva fortuna a raó d'un milió de dòlars al dia, trigaria 172 anys a arruïnar-se, segons dades d'Oxfam Intermón basades en la llista Forbes. Aquesta és una de les dades de l'informe sobre la pobresa que ha fet públic aquest dijous l'organització i del qual es desprèn que el nombre d'Amancios Ortega s'ha duplicat aquests últims anys. De fet, des de 2008, el nombre de milmilionaris al món ha passat de 793 als 1.645 censats el 2014.
A l'altre costat de la balança, els nivells de pobresa augmenten any rere any i la desigualtat creix. Com a exemple, l'Àfrica sud-sahariana, on setze persones que posseeixen una fortuna de milers de milions d'euros cadascuna conviuen diàriament amb els prop de 350 milions de persones que es troben en una situació de pobresa extrema. Una desigualtat que, en el cas concret de Sud-àfrica, fins i tot és més gran que la que hi havia en temps de l'apartheid.
De fet, els últims anys, mentre els pobres són més pobres, el nombre de rics augmenta i la seva riquesa també. Durant l'any 2013, segons les dades d'Oxfam Intermón, les 85 persones més riques del món van veure augmentar la seva riquesa a raó de mig milió de dòlars per minut. És a dir, durant el primer temps del clàssic futbolístic del dissabte passat, els rics van guanyar 22,5 milions de dòlars més que el que solen guanyar.
Espanya, tot i ser un dels països més castigats per la crisi, tampoc és aliè a aquest augment de la desigualtat. L'1% té tants diners com el 70% del total de la població espanyola. De fet, tres persones acumulen una riquesa que duplica la del 20% més pobre de la població. Aquest any, les vint grans fortunes espanyoles van arribar a acumular una riquesa total de 115.400 milions de dòlars.
Amb l'informe IGUALS: Acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles, Oxfam Intermón adverteix que aquest increment de la desigualtat podria causar un retrocés de dècades en la lluita contra la pobresa. El document mostra la magnitud del problema de la desigualtat econòmica extrema i revela els múltiples perills que representa per als ciutadans de tot el món. Sobre les causes d'aquesta desigualtat, s'apunten dues raons: el fonamentalisme de mercat i el segrest democràtic per part de les elits polítiques, que es tradueix en lleis fetes a la mida dels interessos d'uns pocs.
L'última xifra que dóna l'organització és, potser, la més esgarrifosa i descoratjadora de totes. Segons els seus càlculs, amb tan sols una aportació de l'1,5 per cent de la riquesa dels milmilionaris del món, es podrien recaptar prou diners per assegurar que tots els nens dels països més pobres vagin a l'escola i proporcionar assistència sanitària als 49 països més pobres del món.
*Informació publicada a La Marea.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més