Promises

La nominada al Oscar "Promises" ha estat alabada per la crítica de tot el món "per la seva excepcional lucidesa al desentranyar el complex entramat del conflicte palestí-israelià i la circularitat destructiva del fanatisme i del ressentiment". "Ens dóna una visió de la vida i els voltants de Jerusalem intensament personal i immensament commovedora" Glenn Whipp, Daily News, Los Ángeles. Produïda durant 5 anys, la pel·lícula té el valor de mostrar la realitat d'Orient Mitjà vista des d'ulls diferents. Va escriure Erik Lundegaard: "ajuda a comprendre que estem davant un conflicte que no es resoldrà fàcilment, ni ràpid". A només 6 pantalles als Estats Units, la pel·lícula duia recaptats més de 200.000 dòlars, entre març i agost de 2002.


SINOPSI: En el marc de la situació que es viu a Orient Mitjà, "Promises" ens ofereix un retrat humà del conflicte palestí. A partir dels testimonis de set nens (de 9 a 13 anys), coneixerem el complicat que és créixer a Jerusalem. Encara que els nens viuen a només vint minuts de distància entre si, habiten en mons radicalment diferents, pràcticament incomunicats, i essent conscients de la situació. La seva visió de les coses està modelada per les imposicions dels adults que els envolten. Però aquest grup ha decidit saltar les barreres per a trobar-se amb els seus veïns.

LA PRODUCCIÓ: La gènesi de "Promises". Al 1995, Justine va viatjar a Israel i als territoris ocupats palestins per a rodar un episodi de “Lonely Planet”. Les dures paraules i intenses emocions dels seus cosins israelians i dels nens palestins que va conèixer li van inspirar per a fer "Promises". B.Z. Goldberg, que va créixer a Israel i havia estat periodista durant la primera Intifada, havia desitjat des de feia temps explorar la relació entre els nens i el conflicte. A la tardor de 1995 els dos cineastes van formar equip i van començar a entrevistar a nens palestins i israelians. "Promises" es va rodar principalment al 1997, 1998 i 2000 durant un temps de relativa calma, després de la signatura dels acords d'Oslo i abans de la Intifada (aixecament) més recent. Aquesta pel·lícula és una col·laboració entri Shapiro, Goldberg i el codirector i responsable de muntatge Carlos Bolado.

"Promises" és una col·laboració entre tres cineastes: Justine Shapiro, B.Z. Goldberg i Carlos Bolado. La producció va començar en 1995. La post-producció va acabar al 2001. Com a jueva que va créixer a “la liberal” Berkeley, Justine tenia una doble perspectiva sobre la pel·lícula. B.Z. va créixer a Israel i per això estava més inclinat a analitzar les coses des de la perspectiva israeliana. Carlos, mexicà, té la perspectiva del ciutadà del tercer món i sentia una certa empatia amb els palestins. Varem viure junts a Jerusalem durant tot el rodatge. Varem plasmar les nostres pròpies versions del conflicte d'Orient Mig. Varem parlar. Lluitar. Discutir. Cridar. Xisclar. Ens van besar. Varem inventar històries. Varem observar el material de càmera cada nit organitzant el rodatge dels dies següents. "Promises" no podia haver-se fet per algú o israelià o palestí. Una persona que viu el problema des de dintre dóna massa coses per sentades. Justine, com a directora triada de "Promises", va aportar una perspectiva “exterior” i una sensibilitat femenina al rodatge. Els càmeres jueus van pensar que Justine estava boja per voler rodar el que ells consideraven llocs comuns: com els controls, la geografia entorn de Jerusalem i a la Riba Occidental, el tràfic en la Ciutat Santa i, fins i tot, el Burger King Kosher. Per a ella era important estar a l'interior de les llars transmetent un sentit de vida quotidiana i captant l'humor dels nens. B.Z., que parla hebreu i bastant bé l'àrab, es relacionava molt amb els nens i va organitzar gran part de la logística de la producció. Carlos va aportar el seu “ull” a cada fotografia de la pel·lícula, tant en el sentit de com es cobria el material (talls), com en el procés de muntatge.

La pel·lícula descriu el viatge de B.Z. Goldberg. No va resultar fàcil, ja que B.Z. no volia sortir en la pel·lícula. Va pensar que no funcionaria. Però Justine va creure que la pel·lícula necessitava un fil narratiu i que la relació de B.Z. amb els nens era, de fet, una part crucial de la història. Un important repte al muntar "Promises" va ser perfilar el paper de B.Z. per a assolir un adequat equilibri en relació als nens de la pel·lícula.

TítuloPromises
TrailerVer trailer en YouTube
Año2001
Duración110 minutos
PaísCoproducción Israel – Estados Unidos
DirecciónJustine Shapiro, B.Z. Goldberg y Carlos Bolado
GuiónJustine Shapiro y B.Z. Goldberg
DistribuidoraDeA Planeta S.L.
GéneroCine documental



PROMISES (Documental) from Sefaradi Torah on Vimeo.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més