El cooperativisme català mostra a Europa la riquesa del turisme que lliga acció social, terra i cultura

A l'olivera, el treball social se suma amb la sensibilitat i l'amor a la terra Foto: L'Olivera
 A l’olivera, el treball social se suma amb la sensibilitat
i l’amor a la terra Foto: L’Olivera
Les cooperatives catalanes del projecte europeu Cooproute han presentat a Brussel·les la seva opció com a punt d’interès europeu. Catalunya és el territori més representant dins de la UE en aquest programa. Concretament, set cooperatives catalanes, membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) de les 10 seleccionades formen part de la primera ruta europea del cooperativisme que oficialment es va posar en marxa a principis d’aquest any habilitant una pàgina web on els viatgers poden trobar destins d’acord amb els principis de respecte al medi ambient, cultura i sostenibilitat social.
Tomeu Ferrer | @BartomeuFerrer | El Diari del Treball

A la capital europea la delegació catalana, que es va desplaçar el 24 de febrer passat, estava formada per la banda cooperativista per Carles de Ahumada, director de l’Olivera, una cooperativa d’iniciativa social que té com a element central un celler productor de vins de qualitat però que també fa temps que dedica un espai a acollir visites turístiques i a més rep  viatgers interessants en el maridatge de terra, treball social i arrelament. Ho fa a la seva seu, a Vallbona de les Monges, un dels indrets amb més potencial turistic de l’interior català.
Per la banda oficial hi van ser presents, Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i el delegat de la Generalitat a Brusel·les, Amadeu Altafaj.
Un col·laborador de Sambucus recull les eines de treball / Foto Edu Bayer
 Un col·laborador de Sambucus
recull les eines de treball / Foto Edu Bayer
Les cooperatives de treball, que formen part del projecte Cooproute són SambucusBiciclot, L’olivera Cooperativa, La Ciutat Invisible, Els Caus de Mura, la Garbiana , a la que se suma l’agència de desenvolupament rural del Berguedà en representació de les cooperatives de la comarca, junt amb les cooperatives agràries com Agrícola Falset-Marçà, Adernats Vinícola de Nulles i Apícola el Perelló. A més de Catalunya al projecte hi són presents entitats de les organitzacions sòcies del projecte i que integren els països següents: Alemanya, Bulgària, Dinamarca, Estat espanyol, Estònia, França, Irlanda, Itàlia, Portugal i Regne Unit.
Carles de Ahumada va exposar a la reunió europea l’experiència de l’Olivera, que té un triple vessant. Per una banda és una entitat que produeix vins d’alta qualitat. De l’altra és una cooperativa d’inserció social i també és una entitat de treball associat. Els darrers anys han aconseguit que la visita a la seva seu a Vallbona de les Monges formi part de les rutes d’un cert turisme respectuós amb el medi i hàvit de conèixer indrets de Catalunya fora dels grans circuits.
Per la seva banda, Xavier López valora la trobada a les oficines de la Unió Europea com «una gran oportunitat pel país, ja que pot afegir el cooperativisme agrari, els cellers cooperatius i la seva arquitectura espectacular amb la forma de fer dels cooperativistes, que poden crear un corrent de singularitat que pot incorporar molts llocs de l’interior de Catalunya a corrents turístics més habituals».
Bicilot realitza tallers per ensenyar a reparar bicicletes :Foto BCN Educa 
Biciclot realitza tallers per ensenyar a reparar bicicletes :Foto BCN Educa
Fins i tot a Barcelona, cooperatives com Biciclot i la Ciutat Invisible ja estan preparades per rebre els primers participants en les rutes. «Nosaltres tenim força experiència en organitzar activitats en forma de ruta que ens permeten mostrar aspectes de Barcelona poc coneguts per als turistes, i de vegades per la gent d’aquí», explica un membre d’aquesta cooperativa.
Les persones participants en la conferència van expressar la raó per la qual les cooperatives són un model inspirador per oferir una experiència turística sostenible en la difusió dels valors cooperatius d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat,  i solidaritat.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més