Quin barri volem? De les resistències a la construcció col·lectiva

Del 8 al 30 d’Abril es realitzaran les jornades organitzades per l’Assemblea de Barri de Sants “Quin barri volem? De les resistències a la construcció col·lectiva”. Aquesta ha estat organitzada per la comissió permanent de l’ABS amb la col·laboració d’altres col·lectius.

Sants és un barri d’un ric teixit associatiu, polític i cultural. L’ABS és el reflex de l’ampli espectre de col·lectius, que aposta per construir alternatives reals alhora que combat les injustícies del sistema que patim.

En la dinàmica actual del barri hem detectat que hi ha una mancança en la construcció col·lectiva del barri que volem. Volem reforçar l’Assemblea de Barri de Sants perquè aquesta vagi més enllà de ser un espai de trobada i coordinació. Per dotar al barri d’un espai de contrapoder fort. Amb la fortalesa de saber que hi ha un munt de col·lectius darrere generant lluites i noves realitats transformadores. Construïm un barri comú de veritat, treballant des del carrer, coordinant-nos sense jerarquies, i aprofitant la multitud d’espais i fronts per amplificar les lluites.

Aquestes jornades tenen un doble objectiu. Per un costat volem visibilitzar les lluites que estan duent a terme al barri els diferents col·lectius en temàtiques concretes. Fer-nos pròpies aquestes i que transcendeixin els propis col·lectius per passar a ser comunes.

I per altre banda volem analitzar quines necessitats de lluita hi ha. En quins àmbits hem de centrar els esforços. Per fer-ho volem escoltar quins són els problemes de la gent del barri. Les jornades estan pensades com un espai de trobada i debat, obertes a plantejar i replantejar tot el que creguem oportú. Però no estem soles en la ciutat de barris que volem construir. Buscarem compartir experiències amb altres barris per aprendre de les lluites germanes.

Per tant fem una invitació a totes les individualitats i col·lectius del barri a fer-se pròpies les jornades i a participar per generar el barri que volem.
Programació:

Divendres 8 d’abril:

18h Quina festa major t’agradaria? Vine a organitzar les Festes Alternatives entre totes!
Assemblea Oberta de la Festa Major Alternativa de Sants: Les festes alternatives són un referent on es mescla la reivindicació i la rauxa. El que va començar com la festa d’uns pocs joves que volien anar més enllà de les activitats clàssiques que es feien als carrers, ha acabat esdevenint un dels espais de més confluència i assistència de públic i aquest any serà la XXIIà edició. Després d’una llarga lluita de molts anys per poder tenir un espai decent per realitzar les festes, l’any 2010 es va conquerir el parc de l’Espanya Industrial. La FMAS està organitzada l’ABS i els seus col·lectius. Aquest any volem fer un replantejament d’aquesta per impulsar la participació i reflexionar sobre el model de festes que volem.

Dissabte 9 d’abril:

Tot el dia: Primavera Cooperativa
Vine a passar un bon dissabte de primavera a la plaça Joan Pons (Màlaga/Bonet i Muixí). Durant tot el dia hi haurà bon ambient i activitats per gaudir i conèixer les diferents cooperatives del barri: un mercat social, diverses paradetes de cooperatives i projectes d’economia comunitària, presentacions, debats, vermut, dinar i actuacions.

Aquesta jornada està organitzada per l’Impuls Cooperatiu, un projecte d’Economia Social i Solidària de Sants, format per les cooperatives de treball -LaCol, Koitton Club, Kop de Mà, La Ciutat Invisible, L’Economat Social o Quèviure- i les iniciatives d’economia comunitària de Can Batlló -Fusteria Col·lectiva, Garatge i l’Associació de cervesers-.

És una bona ocasió per conèixer els projectes cooperatius d’economia local i comunitària del barri, que promouen un model econòmic basat en la vida de les persones, que aposten per una economia alternativa al model capitalista, i consideren el cooperativisme com una eina de transformació social.

Diumenge 10 d’abril:

12h Educació comunitària: projectes i reptes.
Taula rodona amb diferents projectes d’educació alternativa. Aquesta taula pretén ser un mostrari de diferents projectes que aposten per una educació alternativa. Hi participarà l’Escola Arcàdia, un projecte autogestionat i cooperatiu d’ensenyament lliure i alternatiu en el recinte de Can Batlló. Després de superar tots els obstacles burocràtics per tirar endavant, ara és troba en perill per una decisió política.

El projecte d’Escola per Adults, un projecte comunitari de formació integral en competències bàsiques (lingüístiques i instrumentals, intrapersonals, d’orientació educativa, laborals i ciutadanes) per a persones adultes, que vol donar resposta als interessos i necessitats de les persones adultes i que la formació els permeti fer front als seus rols (ciutadania, laboral, paternitat o maternitat, consum, lleure, etc.)

La Nau de Can Batlló, porta més de tres anys treballant dins del marc de Can Batlló per a poder crear un Espai familiar pel barri de la Bordeta. Els seus eixos de treball són Els tres eixos bàsics del nostre projecte són: – Participar d’una cultura d’infància on se situa l’infant i la seva família al centre –Crear un espai de qualitat –Ser un projecte amb vocació pública, autogestionat i amb la participació com a eix transversal.

Eines, una proposta formativa de tallers construïda en forma de xarxa d’aprenentatges nascuda de les demandes de col·lectius i persones, i destinada a donar respostes comunals a necessitats bàsiques d’aquests. Pretén assumir juntes la consciència de les condicions materials de la nostra vida i aprendre a intervenir en elles des de l’autorganització de recursos i sabers, fomentant les xarxes veïnals i afectives i l’autonomia en el món laboral.

Altres projectes que participaran seran la Xarxa d’Estudis per l’Autonomia i la Universitat Lliure de Sants

Diumenge 10 d’abril:

18h Debat: Lluitem contra la precarietat. Que és un sindicat de barri?
Amb la participació: La Precari de Gràcia, CNT Sants, CGT, COS)
La feina és quelcom bàsic en la nostre vida. Durant el segle passat les lluites dels treballadors organitzats va permetre millorar en part les condicions laborals.

Actualment el canvi de model productiu i les diferents reformes laborals ens ha deixat a la classe treballadora en unes condicions de total vulnerabilitat davant l’explotació. Contractes temporals per feines que no ho són, acomiadaments de qui reclama els seus drets, vulneració del dret a tenir baixes, feines sense contracte, contractes fantasmes que et fan no cotitzar, hores extres sense cobrar, i un llarg etc. que segur que et sona. Les lleis laborals asseguren l’explotació, per exemple limitant el dret a vaga, i tot hi així en la majoria de feines ni tant sols es compleix la llei.

Els treballadors només tenim una eina efectiva per lluitar contra la explotació, la nostra pròpia organització. Al barri hem de ser capaços d’organitzar-nos i replantejar aquesta lluita. Vine a debatre com ens hem d’organitzar!

Dissabte 16 d’abril:

Matí: Festa per l’educació pública. Jornada lúdica i reivindicativa a l’Espanya industrial
L’Assemblea Groga de Sants és un espai de trobada i mobilització de mares, pares, mestres i alumnat en defensa de l’educació pública. Està a punt de tramitar-se al Parlament una ILP impulsada per aquesta que preten promoure una escola totalment pública, gratuïta, democràtica, de qualitat i obrir un debat sobre el model educatiu del nostre país. Aquesta jornada està organitzada per les escoles i instituts públics del barri i hi haurà paradetes, tallers, tirolina, jocs, actuacions, etc. Per més informació:http://assembleagrogasants.blogspot.com/

12h: Lluitant per l’habitatge
Estàs fart de buscar pis i que tots els lloguers siguin cars? Has hagut de marxar del teu barri ja que els preus de lloguer eren molt alts i alhora veus que surten hotels i pisos turístics com a bolets? T’has parat a pensar quants pisos buits hi ha a Barcelona? Saps que és la gentrificació? Coneixes alternatives al lloguer i la compra, com per exemple la masoveria urbana, saps que és?

El que és una necessitat és un dret però aquest dret, o bé sens nega o ens hi posen moltes traves. Vine a debatre, compartir experiències, a conèixer alternatives a les tradicionals solucions que ens donen. Entre totes busquem la manera per fer front a aquestes amenaces que son presents i que ja estant passant!

17h: Com afecta el turisme a Sants? Volem una ciutat feta pels turistes o per la gent que hi viu?
La ciutat de Barcelona ja fa uns quants anys que està patint un procés de massificació turística desproporcionat, els resultats de la qual són prou coneguts. Volem un model de ciutat basat en un parc temàtic? Volem construir la ciutat tenint més en compte els interessos privats o el benestar de les veïnes? Una ciutat feta pels turistes o per la gent que hi viu? Aquest creixement desmesurat genera un efecte devastador pels barris de la ciutat i per la seva gent. El turisme implica la destrucció del comerç de proximitat, la pujada dels preus dels lloguers, l’expulsió de les veïnes per construir més i més apartaments turístics i hotels. Qui es beneficia de tot plegat? Ens quedarem de braços plegats quan veiem que cada cop se’ns farà més difícil accedir a un habitatge? Si no aturem aquesta bogeria ja no podrem viure als nostres barris. Fins ara a Sants no havíem viscut aquesta problemàtica amb tanta intensitat com ha passat en altres barris, però en els últims anys s’ha fet visible com el turisme s’ha anat descentralitzant i també ha arribat al nostre barri.

La idea d’aquest debat és veure com articular un grup de treball que analitzi la situació concreta del barri en relació al turisme i albirar com podem fer front des del carrer a aquest creixement frenètic, ho farem a partir d’experiències de plataformes i mobilitzacions que han sorgit a altres barris de la ciutat.

Diumenge 17 d’abril:

18h: El paper del jovent al barri.
Ets jove i ets de Sants? Participes d’algun col·lectiu juvenil del barri? Has sentit a parlar del feminisme i et pica la curiositat? Ets vols emancipar però els lloguers són caríssims i no tens recursos per fer-ho? Què és ben bé l’ecologisme? Quin paper juga l’educació en el lleure dels caus i esplais? Quin model d’oci tenim el jovent? La teva perspectiva laboral actual i en un futur és una feina precària? Creus que cada vegada utilitzem menys l’espai públic com a espai de trobada?

Vine a la trobada juvenil on a través de tallers i dinàmiques parlarem de tots aquests temes i més! Com a jovent tenim necessitats pròpies, conèixer-les i parlar d’elles és el primer pas per reivindicar-les!

Dissabte 30 d’abril:

11h A l’arrel del problema: L’horta alliberada!
A la ciutat vivim ràpid, ens envolta un paisatge artificial en el qual de vegades costa veure com de dependents en som dels recursos extrets de manera criminal. Nosaltres batallem per recuperar els espais urbans que el capitalisme ens arrabassa, no obstant això, una vegada alliberats, aquests continuen necessitant del capitalisme per funcionar. Davant aquesta situació, cal restablir els vincles que ens uneixen al territori més enllà de les excursions a la “natura” dels caps de setmana. Siguem comunitat, portem l’horta a la ciutat, autogestionem la base de les nostres vides! Autogestionem les places! L’horta alliberada!

Totes les activitats, si no s’indica una altre cosa, tindran lloc a la plaça Josep Pons/Màlaga/Bonet i Muixí


Tríptic:


     

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més