4 claus per realitzar un bon seguiment dels projectes

Jèssica Camins i Casals | Xarxanet. Una de les finalitats de realitzar un bon seguiment dels projectes és facilitar i sistematitzar un procés de millora continua que repercuteixi en aquest i que permeti traslladar els aprenentatges a altres propostes.

Més enllà de tenir clara aquesta premissa, és important recordar que el seguiment de qualsevol projecte comença abans de la seva execució o implementació. Cal una bona planificació del procés de seguiment, comptar amb el recolzament de l’organització, identificant les eines i metodologia que s’utilitzarà, els moments clau i motivar i implicar les persones que hi intervindran.


1. Suport de tota l’organització

Un dels elements claus a l’hora de realitzar un bon seguiment del projecte és comptar amb el suport de tot l’equip, especialment la direcció, i que aquest reconegui la importància i posi a disposició els recursos suficients per a aquesta tasca.

El fet de comptar amb el suport de tot l’equip permet disposar d’una mirada global i aprofitar els coneixements i pràctiques de tota l’organització. Així mateix, garanteix anar en consonància amb les línies estratègiques de l’entitat i tenir una visió a mig i llarg termini. 

2. Comptar amb les eines i metodologies adequades

Per desenvolupar un bon seguiment és cabdal comptar amb la metodologia que millor s’adeqüin a les característiques i especificitats de cada proposta.

Existeixen eines i escales de mesures adequades per realitzar el seguiment adient a cada projecte, només cal adaptar-les i pensar en un doble seguiment, tant econòmic com del pla d’acció.

És important revisar i registrar les despeses reals pel que fa als recursos humans i material. El fet de portar un registre exhaustiu, ordenat i amb la documentació adient ens ajudarà a detectar desviacions i ens facilitarà la justificació posterior, especialment quan es compta amb finançadors externs.

Així mateix, també hem de validar periòdicament el compliments dels objectius plantejats, el volum i el perfil de les persones participats i l’assoliment dels resultats plantejats inicialment. 

3. Definir els moments clau del projecte

Quan definim el projecte és interessant incorporar un quadre de comandament integral on s’especifiquin les fites clau del projecte. Aquest quadre esdevindrà la guia bàsica per determinar els moments més idonis per realitzar les diferents accions de seguiment plantejades.

És recomanable que aquestes accions estiguin espaiades en el temps i adaptades a les diferents fases del projectes. Així mateix, hem de partir de dos conceptes a l’hora d’obtenir la informació rellevant: simplicitat i realisme.

4. Implicar a les persones adequades

Per realitzar aquest seguiment cal concretar quines seran les persones responsables de realitzar les diferents tasques i enregistrar la informació pertinent en cada cas. En aquest sentit, és vital aconseguir la seva implicació, explicant la utilitat d’aquest procés, sense crear una sobrecàrrega inassolible i posant a la seva disposició els recursos necessaris.

Així mateix, si en aquest seguiment impliquen a diferents perfil aconseguirem una mirada més àmplia i global.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més