#PatinaiLluita



El documental “LandSkating” explica el procés de remodelació de les tres pistes de skate construides a Barcelona (Les Corts, Marbella i Nou Barris) i es centra en el procés d’apoderament juvenil i transformació social donat a les pistes de skate de la Guineueta en Nou Barris. Recull la veu dels i les joves, dels educadors socials, dels veïns, i dels skaters més veterans. El documental ha estat realitzat per l’empresa d’arquitectes Scob amb la intenció d’explicar les possibilitats d’utilització de l’ espai públic com a espai de construcció social i de valors. Més enllà d’un espai de pas i de consum. L’equip de Scob també són professors a la UPC i el màster Arquitectura del paisatge.

Presentacions

Dijous 2 de junio, 19.30h.Centre Cívic St Martí
Dijous 19 de maig, 19.30h. a la Casa Orlandai
Dimecres 4 de maig 19.15h Cinemes Can Castellet Sant Boi Llobregat al Barcelona Sport Film Festival
Dissabte 27 de febrer 20h. Jornades Arquitectura Cooperativa.
Divendres 22 de gener 20h. Ateneu Popular 9 Barris


Les pistes d’Skate de Nou Barris

Les Pistes d’Skate de Via Favència sorgeixen enmig d’una Barcelona immersa en l’adequació de la ciutat per als Jocs Olímpics del 92. Aquest equipament esportiu no estava previst dins del projecte olímpic de la ciutat sinó que és fruit d’una reivindicació veïnal (marca identitària de 9Barris) que demanava el soterrament i el cobriment de la Ronda de Dalt al seu pas per aquest districte i la construcció d’equipaments. Tot i així, la manca d’experts en la construcció d’aquest tipus d’equipaments en aquells temps dóna lloc a unes Pistes difícilment patinables.

En aquell moment, són els mateixos usuaris de les Pistes (usuaris també del Kasal de Joves de Roquetes) els que comencen a adequar l’espai i a fer-ne un manteniment iniciant, sense saber-ho, un projecte de gestió comunitària de l’espai públic que va comportar alguns conflictes entre joves i Administració. Per exemple, el 2003, poc desprès d’una millora substancial de les pistes finançada i realitzada pels mateixos skaters, les Pistes queden enreixades i apareix l’amenaça de destrucció de l’espai per a construir-hi un magatzem que havia d’acollir el material de les obres del metro. La resposta dels mateixos joves va ser contundent: es va destruir la reixa i es van recuperar les Pistes.

L’activitat a les pistes mai s’ha aturat: campionats, festivals de música, manteniment de l’espai autogestionat i reivindicacions. L’any 2013 desprès de la celebració dels X-Games, la versió més comercial i espectacular dels esports urbans, l’Ajuntament de Barcelona es compromet a remodelar tres Skateparks a la ciutat: Les Corts, Mar Bella i Via Favència. Mentre els dos primers es projecten i s’executen, l’equipament de 9Barris queda en stand-by i els joves s’organitzen per reivindicar un Pistes noves sota el lema “Patina i Lluita!” fins que finalment, aquest 2015 s’estrenen.

Scob Arquitectura i Paisatge ha sigut el despatx encarregat de realitzar aquestes obres. Els tres espais van ser dissenyats per aquest estudi amb l’assessorament d’un skater professional. Però, a 9Barris les coses van ser una mica diferents: el col·lectiu d’skaters del barri organitzats dins l’Associació Roket Project (entitat gestora del Kasal de Joves de Roquetes) van participar també en aquesta fase de disseny de les Pistes amb arquitectes i equip tècnic de l’Ajuntament. Un procés participatiu fruit dels anys lluitant per la gestió comunitària d’un espai central per la sociabilitat dels joves del barri i que es molt més que un skatepark.

#PatinaiLluita

Més info:

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més